Europas sista vildmark

Road to Ritsem – en unik resa till Europas sista vildmark

Är du redo att ge dig ut på en resa genom tid och rum, genom millennium av kultur och orörd vildmark? Följ med oss på en bussresa från Gällivare Resecentrum till Ritsem, en resa som tar dig igenom tre naturparker och världsarvet Laponia. Häpnas av de fascinerande och inspirerande skatterna som finns i svenska Lappland.

Planerar du att göra en vandring i Swedish Lapland? Följ med kartan som tar dig från Gällivare Resecentrum Ritsem, längs vägen västerut, med tips på boende, utflyktsmål, kultur, vattenfall, badplatser och allt annat längs vägen som väntar på att upptäckas.

 

Gällivare C/Resecentrum

Kebnats/Saltoluokta

Naturum Laponia

Stora Sjöfallet Mountain Lodge

Suorva

STF Vakkotavare

STF Ritsem Fjällstuga

1. Gällivare Resecentrum

 

Du ansluter till Road to Ritsem vid Gällivare Rececentrum. Kanske har du anslutit med tåg samma dag vi en resplus-biljett. Kanske har du passat på att semestra i Gällivare några dagar innan. Detta är en fin sommarstad, med Gällivare Camping som stadens största camping och fullserviceanläggning. Du äter bra och lever enkelt i Gällivares småstadscharm. Restaurang eller barer är aldrig långt borta. Grand Hotel Lapland, med sin takterrass, spa och pool sticker ut i stadsbilden. Lappland Lärcentra sticker arkitektoniskt ut från mängden. Klassiska fjällnass slott är renoverat, medan en tur med lokalbussen till evakuerade Malmberget där avspärrningarna för sprickbildningen bjuder på en stark kontrast. En tur med lokalbuss upp till Dundret bjuder på storslagen utsikt över samhället och fina naturområden. Restaurangen Wasabi vet hur en Bibimbap ska tillagas för den som söker någonting exotiskt.

2. Kebnats/Saltoluokta

 

Första stoppet efter Gällivare Resecentrum är Kebnats, den charmiga färjepiren som tar oss över till Saltoluokta, beläget på Luleälvens västra strand. Saltoluokta är känd för dess magnifika fjällstation, en av Sveriges äldsta, och en plats där du kan uppleva den dramatiska skönheten i Lapplands landskap på nära håll. Detta är en populär hållplats för de som vandrar i Sarek då STF Saltoluokta Fjällstation ligger på anda sidan sjön.

3. Naturum Laponia

 

Vi fortsätter vår resa till Laponia, ett världsarv som utgör en av de största och mest orörda naturområdena i världen. Här kommer du att uppleva en fantastisk blandning av dramatiska fjäll, djupa dalar, lummiga skogar och glittrande vatten. Denna region är också hem till en unik samisk kultur som har bevarats genom århundraden. Naturum Laponia är beläget på udden Viedásnjárgga i sjön Langas i Stora Sjöfallets/Stour Mourkke nationalpark och invigdes 2014. Den spektakulära runda, men inte cirkulära, besöks- och informationscentrum i en våning ritades av Gert Wingårdhs arkitektkontor efter en arkitekttävling. Här finns information om Sveriges nationalparker, museum, utställningar, samt restaurang och samiskt hantverk.

4. Stora Sjöfallet Mountain Lodge

 

Vi fortsätter norrut till Stora Sjöfallet, en av Sveriges första (1919) och största nationalparker. Med sina majestätiska fjäll och vackra sjöar erbjuder Stora Sjöfallet en förtrollande inblick i den nordiska naturen i dess renaste form. Här i Stora Sjöfallet (Stuor Muorkke på samiska) kan du slå läger i Stora Sjöfallet Mountain Lodge, som bjuder på logi, restaurang, camping samt en fantastisk utblick. Därifrån är det enkelt att ta utflykter i Soldalen eller vandra mot Sarek. Vill du istället göra toppturer finns Nieras med sin mäktiga fjällrygg nästan bokstavligt ett stenkast från Lodgen.   

5. Suorva

 

Suorva/Suorvadammen vid Stora Luleälven dämmer upp är en kraftverksdamm i Stora Lule älv som dämmer upp regleringsmagasinet Akkajaure. Dammen reglerade vattenflödet till Porjus vattenkraftverk vilket in sin tur, med samma vatten, försörjer alla vattenkraftverk i Stora Luleälv. Härifrån kan man vandra vidare in i fjällvärlden mot Sarek. Längs med vägen hittar du också gott om vattenfall, bl.a Tvillingfallen som gör färden allt mer spekakulär.

6. Vakkotavare

 

Vid Vakkotavare möter Kungsleden ”Vägen Västerut” som är landsvägen mellan Porjus och Ritsem. I Stora Sjöfallets nationalpark nedanför fjällvärldens mäktiga branter ligger Vakkotavarestugan, med grandios utsikt över Suorvamagasinet. 

Här finns STF Vakktovare – en fjällsuga med 16 bäddar.

Från stugan är det enkelt att göra turer upp på kalfjället längs Kungsleden. Det är en rejäl lutning upp tills man skördar belöningen – en hänförande utsikt över Akkajaure, Sarek och Áhkkás toppar. I Akkajaure är det bra med fisk där forsen har sitt utlopp bredvid stugan. 

7. Ritsem

 

Slutligen kommer vi till Ritsem, beläget vid Akkajaures södra strand. Detta är porten till den mäktiga Sarekfjällen och kronjuvelen är Ahkka – samernas heliga berg. Här kan du njuta av tystnaden och ro som bara kan finnas i den djupaste vildmarken, vilket ger en perfekt avslutning på vår oförglömliga resa genom svenska Lappland. Här finns STF Ritsem Fjällstation där man kan handla bo och handla förnödenheter. Följ med oss på denna fantastiska resa och upptäck Sveriges norra skatter. Vi ser fram emot att dela detta äventyr med dig.

I Ritsem hamn kan du ta dig vidare med båten över mot Ahkka och Vajsaloukta.

Res från hela Sverige

Road to Ritsem – en unik resa till Europas sista vildmark

Res med Resplus

Med Resplus kan du enkelt resa till Ritsem oavsett var i Sverige du börjar din resa.

Res med Resplus

Med Resplus kan du enkelt resa till Ritsem oavsett var i Sverige du börjar din resa.

Välj din reseoperatör

Boka resan hos någon av de som erbjuder en resplus-biljett. Ex är Sj, VY.

Välj din reseoperatör

Boka resan hos någon av de som erbjuder en resplus-biljett. Ex är Sj, VY.

Välj "Ritsem Fjällstation"

När du planerar din resa, välj "Ritsem Fjällstation" som sluthållplats

Välj "Ritsem Fjällstation"

När du planerar din resa, välj "Ritsem Fjällstation" som sluthållplats

Klart!

Nu har du en genomgående biljett - vi syns i Gällivare Resecentrum!

Klart!

Nu har du en genomgående biljett - vi syns i Gällivare Resecentrum!

Vänligen notera att alla biljetter bokas genom någon av de operatörer som är anslutna till Samtrafikens Resplus-system. 

Våra samarbetspartners